Eternity

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

List pre mňa

Venované môjmu budúcemu ja...

Milý Michal,
hoci nie si schizofrenik, píšeš sám sebe. Prečo? Dôvody sú jednoduché.

Písanie ti vždy pomáhalo utriediť myšlienky. Dnes ťa „kopla“ naozaj silná múza inšpirácie. A predovšetkým píšeš tento text pre svoje budúce „ja“.
Tak ako každý človek, máš v sebe svojich anjelov i démonov. Mnohé otázky a nejasnosti. Sú však veci, ktoré teraz vieš, cítiš a raz ti možno dobre padne znovu si tento „výtvor“ po sebe prečítať a zamyslieť sa nad sebou.

Je koniec októbra 2014. Prešlo teda osem mesiacov, odkedy ti vysnívaná žena zlomila srdce. Udalosť, ktorá zásadne zmenila tvoj život a predovšetým teba samého. Nový pocit, bolestivý, nezabudnuteľný. No čo nás nezabije, to nás posilní. Hoci rana ostane naveky, človek musí ísť ďalej za svojím štastím a ono si ho nájde. Ako to už býva, príde práve vtedy, keď ho nečakáš. V období, kedy si si začal uvedomovať výhody slobodného života, v období, kedy sa ti žiadna žena nezdala dosť dobrá, práve v tomto období ti osud poslal do života ženu, ktorá ti pomaly ale isto, mení život k lepšiemu.

Nikdy si neveril na náhody a dobre vieš, že ak niekto býva stovky kilometrov od teba a zrazu sa stretnete o dve dediny ďaľej na dovolenke v zahraničí, musí to byť znamenie. Láska k japonským autám, narodeniny aj meniny v dátumoch, ktoré už nejaký význam v tvojom živote majú. Absolútna „kompatibilita“ pri vzájomnej komunikácii na diaľku cez správy...žeby samé náhody? Never tomu!

Žiaden človek do našich životov neprichádza bez účelu. Problém je, že len málokedy vieme hneď odhadnúť ten pravý dôvod. A tak si si myslel: „náplasť na staré rany a možnosť príjemnej, nezáväznej zábavy“. Ach ty blbec naivný, ako by si sa nepoznal! Len výnimočne si sa v súkromí zamotal do niečoho naozaj neviazane a bez citov. Nie si predsa typ, čo ľudí využíva a zneužíva a na koniec odhodí ako použitú hračku. Máš predsa srdce. Aj keď sa tváriš ako „narcis“, dobre vieš že je to len ochranná ulita. No takisto vieš, že máš okolo seba veľa skvelých ľudí. A charakter človeka poznáš najlepšie podľa ľudí, ktorými sa obklopuješ.

Čo však ďalej? V situácií, ktorú verejnosť z morálneho hľadiska odsudzuje. Kto prižmúri oko a nemoralizuje, možno povie „aspoň si uži a vzájomne si dajte to, čo vám obom chýba.“ Lenže ty už vieš, že takýto nie si. Toto nie je to čo v živote hľadáš. Prišiel okamih, keď si sa na ňu pozrel a videl si v nej viac, ako zábavu na pár nocí. A tak si sa rozhodol ísť do toho opäť naplno...

Naozaj naplno? Raz už si celé svoje srdce niekomu daroval a skončilo rozbité na kúsky... Lenže občas niekto príde a objíme Vás tak silno, že všetky rozbité kúsky spojí znova dokopy. A ona ťa objíma naozaj silno!

Čo je to, čo ťa naozaj inšpirovalo písať tieto riadky? Čo je to, čo ťa vytiahlo z postele o šiestej ráno cez voľný deň, napriek únave z predošlých dní a nasmerovalo na 250 kilometrov dlhú cestu? Sú to práve tie detaily, pre ktoré sa z nej stal v tvojom živote niekto výnimočný. Keď ráno vstávaš, prvý krok je pohľad na telefón a tam správa od nej. Tieto správy sa za pomerne krátky čas stali neodmysliteľnou časťou tvojich dní. Takisto telefonáty, vďaka ktorým je aspoň jej hlas na okamih bližšie pri tebe. Jej objatia, ktoré ti dodávajú silu. Jej úsmev, ktorí ťa robí šťastným. Ten pocit, ako ťa sleduje, doslova hypnotizuje pohľadom a pritom sa „škerí“ od ucha k uchu. Radosť v jej očiach len zo samotnej vzájomnej prítomnosti. A pri tom intenzívnom, dlhom a magickom pohľade z očí do očí v nej vidíš ešte viac, než si hľadal. Viac, než si čakal. Vidíš tam jej srdce, celé pre teba. Napriek tomu, že navonok je stále nedosiahnuteľná, tvoje zakázané ovocie, tušíš, že tam vo vnútri je už dávno celá tvoja.

Považujú ťa za samoľúbeho, no ona v priebehu pár mesiacov spoznala, kto sa skrýva pod „račím pancierom“. Myslia si o tebe, že si povrchný...áno, aj ona je fyzicky krásna žena, po ktorej sa často muži otáčajú na ulici, v práci sa snažia „zbaliť“ ju na cukríky a energy drinky, či opravu hracej konzoly a iné zámienky od výmyslu sveta a teba už od začiatku pokúšajú jemné žiarlivostné stavy. Krásne hnedo-zelené oči, dlhé, husté vlasy, štíhla postava, dokonalý dekolt. Lenže ty v nej vidíš viac ako pekný obal.
Vieš, že ten pohľad z očí do očí či intenzívne objatia sa rokmi nezmenia. Každým okamihom, ktorý s ňou stráviš sú city k nej intenzívnejšie. A pri každom pohľade na ňu v nej vidíš budúcnosť. Vie o tebe už naozaj veľa, no jej pohľad na teba sa nemení. Že by to bola práve ona, ktorá ťa dokáže ľúbiť aj s tvojimi chybami? Ktorá ťa bude ľúbiť bez snahy zmeniť ťa? Cítiš tam tú perspektívu. Stačilo pár osobných stretnutí a rozumiete si aj bez slov. Pasujete k sebe po každej stránke. Ako dve kocky skladačky, ako dva dieliky puzzle, ako skrutka a matica .

Pokiaľ niekto nevynájde osvedčenú veštiacu guľu, zrejme nikdy nebudeme vopred vedieť, čo nás čaká. Teraz ona stojí pred zásadným životným rozhodnutím. Nevieš kedy príde a aký výsledok prinesie... a ty máš strach... bojíš sa, či bude to puto medzi vami dostatočne silné na prekonanie všetkých prekážok. Zároveň cítiš veľku zodpovednosť, ak sa rozhodne pre teba. Musíš bojovať so svojou netrezlivosťou, pretože čas je to, čo ona teraz potrebuje. A ty to chápeš. Tiež dobre vieš, že všetko sa deje tak, ako sa má. A to, že vás delí vzdialenosť a nepriaznivé okolnosti, môže byť v konečnom dôsledku v niečom prospešné.

Takže Michal, píšeš sám sebe preto, aby si sa motivoval. Aby si vytrval. Sľubuješ tu teraz sám sebe, že ak tentokrát dostaneš šancu, budeš si ju vážiť a strážiť. Spravíš všetko pre to, aby sa na teba stále tak šťastne usmievala. Budeš sa správať, aby si jej, okoliu a predovšetkým sebe ukázal, že dokážeš byť ten najlepší partner. Taký, ktorého jej bude každá závidieť!

Samozrejme, stať sa môže čokoľvek a možno raz zistíš, že aj toto bola iba ďalšia životná lekcia. Možno ani skutočnú šancu nedostaneš. Konaj však tak, aby si mal istotu, že si pre to spravil všetko, čo si mohol!

Spoznávaj ju.

Staraj sa o ňu.

Chráň ju.

Všímaj si ju.

Venuj sa jej.

Daruj jej svoje srdce, hoci je to risk. No kto nič neriskuje, nikdy nič cenné nezíska.

Nikdy nedovoľ, aby sa nudila a niečo jej vo vzťahu chýbalo.

Tí naozaj intelignetní ľudia sa učia nie len na svojich chybách, ale aj na chybách iných. Neopakuj rovnaké chyby!

Buď jej vždy verný! Mal si krásne ženy, o ktorých sa mnohým ani nesníva, nastal čas mať aj vzťah, ktorý ti budú závidieť.

Pekná žena je v našich končinách na každom rohu, nájsť však takú, ktorá bude s tebou šťastná a bude robiť štastným aj teba, to je tá vzácnosť!

Snaž sa pracovať aj na sebe, nech je na teba právom hrdá.

Problémy prekonávajte spolu a neutekajte pred nimi.

Vždy pamätaj, že okrem lásky sú dôležité aj kompromisy, dôvera, empatia.

A predovšetkým v tom všetkom vytrvaj!

Nepíšeš tieto slová ako prvoplánovú formu zvádzania, pretože vieš, že už si ju dávno zviedol. Preto sú to slová od srdca a úprimné. Preto sa k nim vždy vráť, ak to bude potrebné. Prečítaj si tento list po sebe a zamysli sa. Pretože sami sme si strojcovia svojho šťastia.

Na záver odkaz pre ďalších ľudí, ktorí si tento zvláštny, no možno vďaka tomu jedinečný List sám sebe prečítali: Máte kedykoľvek právo, vlastne, dokonca vás prosím! Ak budete mať pocit, že niekde robím chybu, že sa nedržím toho čo tu píšem, „strčte“ mi tieto moje vlastné slová „pred nos“! Ďakujem. Verím, že to všetko má nejaký význam. No a možno si v týchto riadkoch nájde niečo pre seba, každý z vás.

Bol raz jeden život | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014