Eternity

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Existuje skutočné priateľstvo medzi ženou a mužom?

Jedna nočná úvaha, venovaná ženám môjho života :)
Túto otázku si už položilo mnoho ľudí. V komentároch pod blogom rád uvidím názory iných, v búrlivej diskusii. Teraz však vyjadrím môj názor, na základe vlastných skúseností a nikto ma o niečom inom nepresvedčí.

Odpoveď na otázku je ÁNO. Prečo? Čítajte ďalej.

Od bývalej partnerky som často počúval výčitky, aké je nesprávne "kávičkovanie" s kamarátkami, pokiaľ som vo vzťahu. Výčitky, vraj takmer všetky moje kamarátky sú podozrivo pekné, je to povrchné, musí za tým byť niečo viac a "bla bla"... Ja som to však cítil inak, niektorých priateľstiev som sa nikdy nevzdal a dnes som za to sám sebe vďačný. Aby som vedel lepšie vysvetliť, prečo skutočne verím v pravé priateľstvá medzi odlišným pohlavím, priblížim vám ženy môjmu srdcu najbližšie.

Priateľka A.
Je to už osem rokov od nášho prvého stretnutia. Úplne prvý osobný kontakt bol vlastne trošku pikantný,náhodné stretnutie počas opaľovania pri jazere. Následné prvé "rande" si aj dnes pamätám, ako by bolo len včera. Budem úprimný, bol som beznádejne očarený. Či už jej celkom prirodzenou krásou, milým a nezameniteľným hlasom, iskrou v očiach, úsmevom, životnou energiou ktorú vyžaruje. Veľa vody za ten čas pretieklo, prešli sme si mnohými vzťahmi, starosťami a radosťami v súkromnom živote. Počas nášho kamarátstva bol prakticky stále jeden z nás v nejakom vzťahu a keď si práve užíval slobodu, zadaný bol pre zmenu ten druhý. Ona však v mojich očiach ostáva stále rovnaká. A istým, jedinečným a zvláštnym spôsobom ju vlastne ľúbim a vždy ľúbiť budem. Tak kamarátsky... Tak ako mi pár hodín s ňou vedelo spraviť pekný celý deň pri prvom stretnutí, rovnako to funguje aj dnes. Nebudem klamať, boli časy, keď som tajne (a neskôr aj nie tak celkom tajne) veril, že práve ona bude raz mojou ženou. Dnes viem, že jej úloha v mojom živote, je iná. A je to pre mňa niečo viac, niečo vzácnejšie. Nikdy sme nezašli za hranicu priateľského objatia, no práve to objatie, toto kamarátstvo, ten pocit, že viem komu sa ozvať keď mi je najťažšie, ale aj keď ma niečo teší, ten zvláštny druh lásky medzi nami, to je pre mňa tá najcennejšia vec v živote. Ona je pre mňa viac, než bežná kamarátka. A medzi nami je niečo vernejšie a silnejšie, než bol doposiaľ ktorýkoľvek môj vzťah.

Priateľka M.
Ďalšie dlhoročné priateľstvo, silné, pekné a vzácne a pritom celkom odlišné. Toto kamarátstvo je pre mňa absolútna a neodmysliteľná súčasť života, každého všedného dňa. Pravidelne vstávam s vedomím že ma bude čakať jej správa a zaspávam s tým že píšem práve jej. Každý jeden dobrý aj zlý zážitok z dňa, všetky pocity, všetky problémy, názory, čokoľvek mi "behá" po rozume, prirodzene poviem jej. Celkom bez hanby a strachu. Keď sme spolu osobne, vraj pôsobíme ako pár a nie raz sa ma ľudia z okolia pýtali, kedy sa dáme dokopy. Viem, že s ňou sa poznám po každej stránke tak dobre, ako s nikým iným. Medzi nami výborne funguje akási chémia. Vieme sa výborne zabaviť na dvojzmyselných narážkach, často nám stačí náznak či pohľad a vieme na čo ten druhý myslí. S pobavením sledujem jej časté "frflanie", v ktorom mi je tak podobná... Hreje ma pri srdci, keď vidím ako sa smeje na niečom, čo poviem. Moje srdce jej patrí aj vo chvíľach, keď si povzdychne "ach červík, som nešťastná...". Exoticky pekná v tvári, postavu tak dokonalú som v živote videl na vlastné oči len dva krát. Pritom stále sebakritická, často si všetkým neistá a smutná. Taká krásna, drobná, citlivá bytosť s veľkým, dobrým srdcom. Je to ten typ ženy, na ktorý chcem prirodzene dávať pozor a chrániť ju pred tým zlým svetom tam vonku. A chcem si ju chrániť pre seba.

Priateľka K.
To najlepšie, čo mi dala stredná škola. Kamarátstvo v znamení mnohých únikov zo školy, výletov, párty, večerov pri filmoch s hranolkami a sladkosťami. Ak by som mal niekoho poveriť napísaním biografie o mne, nebál by som sa zveriť túto úlohu práve jej. Pozná väčšinu mojich dobrých, ale aj tých zlých vlastností, no vždy stála pri mne. Pritom sa ale nikdy nebála, povedať na rovinu svoj názor, hoci sa mi to čo povedala, nemuselo páčiť. Taká úprimnosť sa dnes cení. Pomáhali a radili sme si vo vzťahoch, dokázali viesť nekonečne dlhé rozhovory. Ona je ojedinelým zjavom ženy, ktorú má dodnes moja mama rada a takisto ja mám rád jej rodinu. Takéto dobré rodinné vzťahy sú v mojom živote skôr vzácnosťou, s potencionálnymi svokrami som to totiž nikdy nemal jednoduché :) . Áno, musím priznať že aj v tomto kamarátstve bolo obdobie, kedy som si prial viac. Vtedy som ešte nevedel, že dobré priateľstvo je práve to najviac. S dievčatka na strednej škole je dnes dospelá, vydatá žena, vedúca si svoj vlastný život. Práve odkedy sa z nej stala akási "žienka domáca", inak celkom vzorová a závideniahodná manželka, pociťujem, ako kamarátstvo ostalo trochu stranou. Napriek tomu má ale u mňa táto žena stabilné a pevné miesto hlboko v srdci.

Priateľka M.
Ona je dôkaz, prečo nie je dobré páliť mosty. Dôkaz toho, že aj keď vám "neklapne" partnerský vzťah, ešte to nemusí znamenať koniec. Môže to byť len začiatok niečoho iného. Môj prvý vzťah, so všetkým čo k tomu patrí, skončil, aby začalo pekné kamarátstvo. Kamarátstvo, kde to istým spôsobom iskrí dodnes a naše sexuálne zmýšľanie je pravdepodobne stále na rovnakých vlnách. No narozdiel od partnerského vzťahu, nás však nemusí trápiť žiarlivosť a iné neduhy, sprevádzajúce vzťahy. Nemusíme riešiť, čo nám na tom druhom nevyhovuje. Keď sme spolu, vieme sa otvorene porozprávať o čomkoľvek, vieme sa spoločne zabaviť. Čo bolo, bolo. Ostali pekné spomienky a pribúdajú nové zážitky. Ani tu sa nebojím vyjadriť, že ide o istý druh lásky. Aj keď je to žena s komplikovanou povahou, vždy ju budem mať istým spôsobom veľmi rád. Vždy budem rád za ten čas, keď som v daždi kráčal takmer dve hodiny nočnou Bratislavou, aby som ju po prvý krát spoznal.

Priateľka S.
Pokiaľ doteraz spomínané ženy mali vždy určité spoločné črty, S. je žena medzi mojimi kamarátkami celkom jedinečná. O niekoľko centimetrov vyššia ako ja, jedine pri nej zažívam ten zvláštny pocit, keď sa pri objatí ku mne skláňa. Jej úsmev by vedel dobíjať energiou celé ľudstvo. Tiež patrí medzi tých pár ľudí, ktorým sa môžem zdôveriť a viem, že nájdem diskrétnosť, pochopenie, názor, pomoc. Fascinuje ma, s akým nadhľadom, noblesou a optimizmom kráča svetom. Obdivujem jej prehľad a rozhľad, inteligenciu. Nebude náhoda, že sa narodila takmer v rovnaký dátum ako moja mama a teda máme k sebe blízko. Dlhé roky je pre mňa akousi istotou a psychologickou oporou. Nemusíme byť v pravidelnom kontakte, ale vedomie, že ona je tam niekde vždy pre mňa mi dodáva akýsi pokoj.

V skratke som vám predstavil päť súčastí môjho života. Päť žien, bez ktorých si už dnes neviem a nechcem predstaviť život. Takmer každá z nich bola istý čas v mojom záujme. Prakticky každá z nich je v mojich očiach krásna a sexy. S niektorými sme hranice kamarátstva posúvali, iné ostali nevinné. Niektoré som videl ako potencionálne manželky, iné ako milenky, na iné som vždy pozeral len kamarátsky. Pre všetky však platí to isté. Ľúbim ich, vážim si ich a vždy tu budem pre ne. Verím, že tieto priateľstvá sú vzácne, verné a krásne. Som vďačný že ich mám a prajem každému, kto si zaslúži, aby mal takéto priateľstvá. Aby aj vo chvíľach, keď vás trápi rodina, láska vám zlomí srdce a väčšina "kamarátov" a známych sklame, pri vás stála takáto priateľka. Život s nimi, je jednoducho krajší.

Bol raz jeden život | stály odkaz

Komentáre

  1. samozrejme že existuje
    pokiaľ je aspoň jeden z tých dvoch gay
    publikované: 17.05.2014 08:14:50 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vzácnosť ozajstného priateľstva
    jasné že je !!!a je absolútne nenahraditeľné a nie pre pár rokov ale pre celý život !! dokonca by bolo hriechom to čo i na čas zvrhnúť na niečo viac...lebo práve to by ten vzťah degradovalo a odsúdilo na skôr či neskorší zánik , sú to ľudia ktorým som vďačná aj ja , lebo mi dávajú istotu že aj tak citlivý / a na dnešnú dobu ľudský človek / ako je môj syn nikdy nebude myslieť na to najhoršie ani v tých najkrízovejších situáciách a bude mať chuť vždy posunúť sa ďalej / a nie ako je dnes priam módnym hitom pred všetkým utekať či dokonca sa si bezproblémov siahnuť na mladé životy /....a vôbec nieje dôležitá frekvencia "kávičkovania " či sms ale vedomie že pre nás tú tí skvelí vždy sú a hlavne budú :-* ...ĎAKUJEM...
    publikované: 17.05.2014 10:28:49 | autor: mama (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sa
    mi paci,ako je to napisane a vnimane od autora a rataju sa mi i komenty:-) odrazaju i moje skusenosti,obvykle,ked to dojde na pretras,chalani reaguju podobne ako icko,baby ako mama.ja sa domnievam,ze take priatelstva existuju a su velmi vzacne a prinosne,ale s definitivnou istotou to este neviem,preto ten fenomen budem skumat dalej:-)
    publikované: 17.05.2014 12:52:34 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Také priateľstvá
    samozrejme existujú. Mám pri sebe 2gayov ;) ...ostatní boli alebo chceli byť aspoň posteľovými priateľmi :D
    publikované: 18.05.2014 01:01:56 | autor: Bale (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Zaručene existuje
    Výborným príkladom je môj partner. Má rovnako veľa kamarátov ako kamarátok a žiadna z nich nie je jeho ex alebo niečo podobné. Sama mávam skôr kamarátov ako kamarátky a bez náznaku príťažlivosti.
    Na druhej strane chápem, že snažiť neprekročiť hranicu a zostať kamarát s niekym, kto Vás priťahuje je dosť zložité, hlavne ak ste slobodní. Zažila som si to na spolužiakoch na strednej škole, s ktorými som sa práve kvôli tomuto problému nezvládla zblížiť na priateľskej rovine.
    publikované: 22.05.2014 22:06:28 | autor: zuzura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014